Zapraszamy na kanał Biblioteki Ossus na YouTube!


Andrzej Żarnecki

Z Biblioteki Ossus, polskiej encyklopedii ''Gwiezdnych wojen''.
Skocz do: nawigacji, wyszukiwania
Andrzej Żarnecki

Andrzej Żarnecki (ur. 1 czerwca 1935 roku, zm. 30 stycznia 2014) to polski aktor i reżyser teatralny, wykonawca tytułowej piosenki do filmu Jak rozpętałem drugą wojnę światową. W latach 1956-59 występował w Teatrze Młodej Warszawy, następnie przez 5 lat w Teatrze Klasycznym. Od 1964 do 1969 występował w Teatrze Narodowym, kolejno w latach 1971-72 w Teatrze Ludowym w Warszawie. Na przełomie lat 70-tych i 80-tych (1975-1980) był związany z Teatrem Nowym w Łodzi. Potem od 1980 do 1981 r. grał w Teatrze Dramatycznym w Warszawie. Aktualnie spełnia się jako aktor w Teatrze Polskim w Warszawie.

Polskim fanom Gwiezdnych wojen jest znany z dubbingu postaci Tiona Medona w Zemście Sithów.

Filmografia

  • 2006: Kto nigdy nie żył... jako Biskup
  • 2005: Jan Paweł II (Pope John Paul II) jako Profesor Kierk
  • 1999: Na plebanii w Wyszkowie 1920 jako Stefan Żeromski
  • 1998: Poniedziałek jako ksiądz
  • 1997: Brat naszego Boga (Our God's Brother) jako Mąż Pani Heleny
  • 1988: Grande Educator jako Ignacy Domeyko
  • 1988: Gdziekolwiek jest, jeśliś jest (Wherever you are) jako Kuzyn Hulanickich
  • 1987: Ja, który mam podwójne życie czyli dylemat Josepha Conrada
  • 1984: Przyspieszenie jako Rybak / Tajniak/ Mąż Beaty
  • 1984: Cztery pory roku (dubbing)
  • 1984: Rok spokojnego słońca jako Oficer na koncercie
  • 1981: Zderzenie
  • 1981: Z dalekiego kraju (From a Far Country) jako Ojciec Karola Wojtyły (niewymieniony w czołówce)
  • 1980: Ćma jako "Gruby"
  • 1979: Na własną prośbę jako Zawodny
  • 1973: Bułeczka jako ojciec Dziuni
  • 1969: Struktura kryształu jako Marek
  • 1966: Mistrz jako Pianista
  • 1966: Bariera jako Fotograf, znajomy bohatera
  • 1965: Wystrzał jako porucznik - narrator
  • 1965: Sam pośród miasta jako Dziennikarz podrywający Majkę "Simonę"
  • 1964: Rysopis jako Rajmund

Źródła






Poczytaj o Gwiezdnych wojnach na Star Wars Extreme!