Zapraszamy na kanał Biblioteki Ossus na YouTube!


Frank Oz

Z Biblioteki Ossus, polskiej encyklopedii ''Gwiezdnych wojen''.
Skocz do: nawigacji, wyszukiwania

Frank Oz (ur. 25 maja 1944 w Hereford jako Richard Frank Oznowicz) to amerykański aktor głosowy, lalkarz i reżyser.

Biografia

Urodził się w Hereford w Wielkiej Brytanii, jego rodzice (oboje byli lalkarzami) wyemigrowali do USA w 1950 roku. Kiedy miał 17 lat poznał Jima Hensona, z którym współpracował od 1963 roku przy jego produkcjach telewizyjnych. Animował między innymi lalki Berta (w latach 1969-1996) oraz Ciasteczkowego Potwora (1969-2000) w Ulicy Sezamkowej . Postaciami kierowanymi przez Oza w The Muppet Show były między innymi Miś Fozzie, Panna Piggy, Orzeł, Zwierzak oraz szwedzki kucharz.

W 1980 roku George Lucas zaangażował Oza do kierowania lalką Yody w filmie Imperium kontratakuje. Oz powtórzył tę rolę Powrocie Jedi i Mrocznym widmie. W Ataku klonów i Zemście Sithów postać Yody była generowana komputerowo, a Frank Oz podkładał jej głos.

Jako reżyser debiutował w 1982 roku reżyserowanym razem z Jimem Hensonem filmem Ciemny Kryształ (The Dark Crystal). Samodzielnie reżyserował kilka pełnometrażowych filmów o przygodach muppetów, pierwszym z nich były Muppety na Manhattanie. Kilkakrotnie wystąpił w filmach aktorskich, między innymi jako strażnik więzienny w Blues Brothers oraz w roli skorumpowanego policjanta w filmie Nieoczekiwana zmiana miejsc.

Filmografia

Reżyseria

  • 2007: Zgon na pogrzebie
  • 2004: Żony ze Stepford
  • 2001: Rozgrywka
  • 1999: Wielka heca Bowfingera
  • 1997: Przodem do tyłu
  • 1995: Indianin w kredensie
  • 1992: Dzika lokatorka
  • 1991: Co z tym Bobem?
  • 1988: Parszywe dranie
  • 1984: Muppety na Manhattanie
  • 1986: Krwiożercza roślina
  • 1982: Ciemny kryształ

Dubbing

  • Potwory i spółka
  • Zathura - Kosmiczna przygoda - Robot

Gwiezdne wojny

W Gwiezdnych wojnach Frank Oz zasłynął poruszając kukiełkę Yody w oryginalnej trylogii, a kiedy jego zdolności zastąpiła technika komputerowa, Oz podłożył wielkiemu mistrzowi głos. W mistrza Jedi wcielił się w następujących produkcjach:

Ciekawostki

Linki zewnętrzne

Pierwotna wersja tego artykułu pochodzi z Wikipedii (zgodnie z licencją CC-BY-SA 3.0). Jej historię i autorów możesz obejrzeć pod tym adresem.





Poczytaj o Gwiezdnych wojnach na Star Wars Extreme!