Zapraszamy na kanał Biblioteki Ossus na YouTube!


Krzysztof Zakrzewski

Z Biblioteki Ossus, polskiej encyklopedii ''Gwiezdnych wojen''.
Skocz do: nawigacji, wyszukiwania

Krzysztof Zakrzewski (ur. 4 kwietnia 1949 roku w Koninie), polski aktor teatralny, filmowy i dubbingowy. W 1972 r. ukończył Wydział Aktorski PWSFTviT w Łodzi. Podkładał głos Clieggowi Larsowi w Ataku klonów.

Teatr

  • Teatr Polski w Bielsku-Białej: 1972-1973
  • Teatr Ziemi Opolskiej w Opolu: 1973-1975
  • Teatr Nowy w Warszawie: 1975-1982
  • Teatr Ateneum im. Jaracza w Warszawie: 1982-1983
  • Teatr Komedia w Warszawie: 1983-1990
  • Teatr Północny w Warszawie: 1990-1992.

Filmografia

Aktor

  • 2007: Niania – Sędzia (odc. 56)
  • 2005: Wiedźmy – Prokurator
  • 1997-2006: Klan
    • Przedstawiciel producenta papierosów, klient Agencji Reklamowej "JBD"
    • Prokurator przesłuchujący Pawła Lubicza
  • 1995: Ekstradycja
  • 1988: Rzeczypospolitej dni pierwsze
  • 1988: Pięć minut przed gwizdkiem – Robotnik Wiesio
  • 1987: Dorastanie
  • 1985: Lustro
  • 1979: Tajemnica Enigmy
  • 1979-1981: Najdłuższa wojna nowoczesnej Europy
  • 1976: Polskie drogi
  • 1976-1987: 07 zgłoś się

Polski dubbing

  • 2006: Gothic III - bohaterowie NPC
  • 2006: Power Rangers Mistyczna Moc
    • Fightoe,
    • Czarny Sędzia Trybunału Magii
  • 2006: Fantastyczna Czwórka (serial animowany 2006)
  • 2006: Galactik Football
  • 2006: Tom i Jerry: Piraci i Kudłaci
  • 2005: Ben 10 – Grzybnia (odc. Obóz strachu)
  • 2005: Power Rangers S.P.D.
    • Fowler Birdie,
    • Tata Booma
  • 2005: Mój partner z sali gimnastycznej jest małpą
    • Profesor Nosorożec,
    • Jan Niemoge
  • 2005: Barbie i Magia Pegaza – Król
  • 2005: A.T.O.M. Alpha Teens On Machines – Vini Rossi
  • 2005: Transformerzy: Cybertron – Snarl
  • 2004: Opowieść z życia lwów
  • 2004: Super Robot Monkey Team Hyperforce Go!
  • 2004: Mulan II
  • 2004: Lucky Luke
  • 2004: Gwiezdne jaja: Część I - Zemsta Świrów – Fucha
  • 2004: Barbie jako Księżniczka i Żebraczka' – Ambasador
  • 2003: Wojownicze Żółwie Ninja – Hun
  • 2003: Scooby Doo i Meksykański Potwór
  • 2003: Transformerzy: Wojna o Energon – Bulkhead
  • 2003: Gdzie jest Nemo?
  • 2002: Roboluch
  • 2002: Planeta skarbów
  • 2002: Złap mnie, jeśli potrafisz
  • 2002: Atak klonówCliegg Lars
  • 2001-2004: Medabots
  • 2001: Ach, ten Andy! – w drugiej serii:
    • Nauczyciel W-Fu,
    • Harvey,
    • Prof. Livingston
  • 2001: Noddy – Pan Plod
  • 2001: Spirited Away: W krainie bogów
  • 2001: Atlantyda - Zaginiony ląd
  • 2000-2002: Owca w Wielkim Mieście
  • 2000: Titan - Nowa Ziemia – Preed
  • 2000: Projekt Merkury
  • 2000: Droga do El Dorado
  • 1999: Król sokołów - Gustaw
  • 1999: Muppety z kosmosu
  • 1998-1999: Zły pies
  • 1998: Świąteczny bun
  • 1998: Życzenie wigilijne Richiego Richa
  • 1998: Babe - świnka w mieście – Rex
  • 1998: Eerie, Indiana: Inny wymia
  • 1998: Przygody Kuby Guzika – Chop-Chop
  • 1998: Dzielny pies Rusty
  • 1997-1998: Przygody Olivera Twista – Bill Sajk
  • 1997-1998: Dzielne żółwie: Następna mutacja – Silver
  • 1997: Rozgadana farma
  • 1997: Księżniczka Sissi
  • 1997: Pokémon
  • 1996: Dzwonnik z Notre Dame
  • 1995-1998: Pinky i Mózg
  • 1994: Księżniczka Łabędzi– Szambelan
  • 1993: Huckleberry Finn
  • 1992: Nowe podróże Guliwera
  • 1992: W 80 marzeń dookoła świata
  • 1991: Piękna i Bestia – Piekarz
  • 1990: Pinokio
  • 1989-1992: Karmelowy obóz – Luke de Lasso
  • 1987: Kocia ferajna w Beverly Hills
  • 1987: Scooby Doo i Bracia Boo
  • 1985: 13 demonów Scooby Doo
  • 1983-1986: Inspektor Gadżet
  • 1960-1966: Flintstonowie
Pierwotna wersja tego artykułu pochodzi z Wikipedii (zgodnie z licencją CC-BY-SA 3.0). Jej historię i autorów możesz obejrzeć pod tym adresem.





Poczytaj o Gwiezdnych wojnach na Star Wars Extreme!