Zapraszamy na kanał Biblioteki Ossus na YouTube!


Andrzej Gawroński

Z Biblioteki Ossus, polskiej encyklopedii ''Gwiezdnych wojen''.
Skocz do: nawigacji, wyszukiwania

Andrzej Gawroński to polski aktor, zarówno filmowy jak i dubbingowy. Podkładał głos m.in. w Ataku klonów i Zemście Sithów


Gwiezdne wojny

Poza światem Gwiezdnych wojen

Filmografia

  • 2001: Marszałek Piłsudski – Właściciel domu w Sulejówku oglądanego przez Piłsudskich
  • 1999: Wszystkie pieniądze świata – Dozorca Grzesiuk
  • 1993: Czterdziestolatek. 20 lat później – Pan Marian, szofer Maliniaka
  • 1991-1993: Kuchnia polska – Urzędnik przy wykwaterowaniu Szymanków
  • 1988: Zmowa
  • 1988-1991: W labiryncie – Mężczyzna podwożący Igora do Warszawy
  • 1988: Królewskie sny – Schwytany poddany Witolda
  • 1988: Kornblumenblau – Kapo
  • 1988: Pięć minut przed gwizdkiem
  • 1987: Krótki film o zabijaniu
  • 1987: Trzy kroki od miłości
  • 1987: Dorastanie
  • 1986: Weryfikacja – Żołnierz patrolujący ulicę
  • 1986: Zmiennicy – Mężczyzna w kolejce po wodę, którego suszy
  • 1986: Tulipan – Michał, ojciec Gosi
  • 1985: C.K. Dezerterzy
  • 1983: Co dzień bliżej nieba – Jojte
  • 1983: Lata dwudzieste... lata trzydzieste...
  • 1981: Dziecinne pytania
  • 1981: Wielka majówka – milicjant
  • 1980-2000: Dom – Listonosz
  • 1979: Doktor Murek – Policjant
  • 1979: Na własną prośbę – Jankowski
  • 1979: Tajemnica Enigmy – Gestapowiec na Starówce
  • 1979: Prom do Szwecji – major MO
  • 1979: Słodkie oczy
  • 1977: Sprawa Gorgonowej – Policjant pilnujący Gorgonową podczas procesu
  • 1976: Polskie drogi – Gestapowiec kierujący akcją wysiedlania wsi Nalepy
  • 1975: Kazimierz Wielki – Jakub z Biskupca, wysłannik Krzyżaków przed sądem
  • 1973: Nagrody i odznaczenia
  • 1971: Milion za Laurę – Kapitan, dowódca polskiego punktu granicznego
  • 1971: Nie lubię poniedziałku – Kierowca
  • 1970: Kolumbowie – Kat na Gestapo
  • 1969: Jak rozpętałem II wojnę światową – Helmu, gestapowiec eskortujący Franka w pociągu
  • 1968: Wszystko na sprzedaż – Kierownik planu
  • 1965: Podziemny front – Gustaw
  • 1964: Giuseppe w Warszawie – Janek "gestapowiec"
  • 1963: Daleka jest droga – Wojskowy
  • 1960: Niewinni czarodzieje
  • 1959: Jons i Erdme

Dubbing

  • 2009: Dragon Age: Początek
  • 2009: Harry Potter i Książę Półkrwi
  • 2008: Kung Fu Panda
  • 2007: Lucky Luke na Dzikim Zachodzie − Prosecuting Attorney
  • 2007: W pułapce czasu
  • 2007: Ben 10: Wyścig z czasem
  • 2007: Koń wodny: Legenda głębin
  • 2007: Złoty kompas
  • 2007: Simpsonowie: Wersja kinowa – Abraham Simpson
  • 2006: Storm Hawks
  • 2006: Klasa 3000
  • 2006: Sposób na rekina − Mol
  • 2006: Eragon
  • 2006: Asterix i Wikingowie – Kryptograf
  • 2006: Tom i Jerry: Szybcy i Kudłaci
  • 2005: Awatar: Legenda Aanga – Starzec (odc. 6)
  • 2005: Wallace i Gromit: Klątwa Królika – Pastor
  • 2005: Harry Potter i Czara Ognia
  • 2005: Garbi - Super bryka – Jimmie
  • 2005: Czerwony traktorek
  • 2004: Rogate ranczo
  • 2004: Mulan II
  • 2004: Gwiezdne jaja: Część I - Zemsta Świrów – Senator Davis
  • 2003: Looney Tunes znowu w akcji
  • 2003: Terminal – Sprzątacz Mukka
  • 2003: Czerwony traktorek – Tomasz (Stumpy)
  • 2003: Atlantyda: Powrót Milo – Sam McKeane
  • 2002: Śnieżne psy – Arthur
  • 2002: Harry Potter i Komnata Tajemnic
  • 2002: Barbie jako Roszpunka –
    • Hobbie
    • Strażnik #2
  • 2002-2003: He-Man i Władcy Wszechświata
  • 2002-2005: Co nowego u Scooby'ego?
  • 2001-2007: Mroczne przygody Billy'ego i Mandy –
    • Stary Wróżka Zębuszka (odc. Dobrzy, źli i bezzębni),
    • Pan Hinkey (odc. Kaczka),
    • Kapitan Zieldziąs (odc. Konkurs piękności)
  • 2001-2004: Liga Sprawiedliwych
  • 2001-2003: Strażnicy czasu – Abraham Lincoln
  • 2001-2002: Cafe Myszka
  • 2001: Shrek – Gepetto
  • 2001: Atlantyda – Zaginiony ląd
  • 2000: Nowe szaty króla
  • 2000: Chris Colorado – Herb Forsythe III
  • 2000-2003: X-Men: Ewolucja – Profesor (odc. 27)
  • 2000: Wampirek
  • 1999-2002: Chojrak - tchórzliwy pies – Eustachy Motyka
  • 1999: Mickey: Bajkowe Święta
  • 1999: Król sokołów
  • 1999: Odwrócona góra albo film pod strasznym tytułem – Marbas
  • 1998-2000: I pies, i wydra
  • 1998-1999: Tajne akta Psiej Agencji – Angus
  • 1998: Przygody Kuby Guzika
  • 1998: Mistrzowie golfa
  • 1998: Kirikou i czarownica
  • 1998: Życzenie wigilijne Richiego Richa
  • 1998: Dawno temu w trawie – Korneliusz
  • 1998: Olinek Okrąglinek – Dziadek
  • 1997-1998: Przygody Olivera Twista
  • 1996-1999: Wojny potworów – Tarantulus
  • 1996-1998: Mała Księga Dżungli – Bawół
  • 1996-1997: Kacza paczka – Policjant
  • 1996: Ucieczka
  • 1995-1997: Freakazoid! –
    • Mózgowiec,
    • Profesor Heine
  • 1995-1997: Co za kreskówka!
  • 1995: Rob Roy
  • 1995: Jeszcze bardziej zgryźliwi tetrycy
  • 1995-1996: Maska
  • 1994-1998: Spider-man – Skorpion
  • 1994-1995: Aladyn
  • 1994: Strażnik pierwszej damy
  • 1993: Podróż do serca świata
  • 1992-1997: X-Men – Karl Lykos / Sauron
  • 1992-1997: Kot Ik! – Mikołaj (odc. 27)
  • 1992: Nowe podróże Guliwera
  • 1992: Film pod strasznym tytułem
  • 1992: W 80 marzeń dookoła świata – Smok (odc. 1)
  • 1991-1992: Eerie, Indiana – Grungy Bill
  • 1991-1992: Dzielny Agent Kaczor – Kozłowaty
  • 1991: Piękna i Bestia – Księgarz
  • 1990: Pinokio
  • 1990: Kacze opowieści: Poszukiwacze zaginionej lampy – Dijon (Kundol)
  • 1989: Wielka bitwa Asteriksa
  • 1989-1992: Chip i Dale Brygada RR – wódz plemienia nielotów kiwi
  • 1987: Kocia ferajna w Beverly Hills
  • 1987-1990: Kacze opowieści (stara wersja dubbingu) –
    • Granit Forsant
    • Kundol
    • numizmatyk (3)
    • J.R. Moin, rekin naftowy z Teksasu (36)
    • Czarnoksiężnik Czarlin (48)
  • 1987: Jetsonowie spotykają Flintstonów
  • 1986-1988: Dennis Rozrabiaka
  • 1986: Asterix w Brytanii
  • 1986: Bolek i Lolek na Dzikim Zachodzie – Kupiec
  • 1985: 13 demonów Scooby Doo
  • 1985: Asterix kontra Cezar – Gajus Flabius
  • 1984-1988: Tajemnice wiklinowej zatoki – Archibald
  • 1981-1990: Smerfy – Maruda
  • 1979: Królik Bugs i Struś Pędziwiatr: Szalony pościg – Kojot
  • 1975: Pszczółka Maja – Filip, pasikonik
  • 1975: Zaklęte rewiry
  • 1973: Robin Hood
  • 1972-1973: Nowy Scooby Doo
  • 1971: Królowa Elżbieta – Seymour
  • 1969: Asterix i Kleopatra – Numerobis
  • 1964-1967: Goryl Magilla - Pan Peebles
  • 1964: Różowa Pantera: Strzał w ciemności
  • 1963: Ikaria XB 1
  • 1962-1987: Jetsonowie
  • 1959: Anatomia morderstwa − Porucznik Manion

Występy gościnne

  • 2009: Plebania - Mężczyzna sprzedający pianino
  • 2003: Na Wspólnej – Mężczyzna przy samochodzie Oskara
  • 2000: M jak miłość – Pijaczek
  • 1984: Rok spokojnego słońca – Esesman, nie został wymieniony w czołówce
  • 1978: Życie na gorąco – Kurt, współpracownik Gebherdta/dziennikarz Reutersa
  • 1975: Noce i dnie – Czerniak, chłop w Serbinowie, nie został wymieniony w czołówce
  • 1967: Cześć kapitanie – Milicjant kontrolujący samochód bohaterki, nie został wymieniony w czołówce
  • 1966: Pieczone gołąbki – Milicjant legitymujący Leopolda, nie został wymieniony w czołówce
  • 1961: Dotknięcie nocy – Listonosz, nie został wymieniony w czołówce
  • 1951: Warszawska premiera, nie został wymieniony w czołówce





Poczytaj o Gwiezdnych wojnach na Star Wars Extreme!