Zapraszamy na kanał Biblioteki Ossus na YouTube!


Harrison Ford

Z Biblioteki Ossus, polskiej encyklopedii ''Gwiezdnych wojen''.
Skocz do: nawigacji, wyszukiwania
Harrison Ford.

Harrison Ford urodzony 13 lipca 1942 w Chicago, w stanie Illinois, w USA. Jest jednym z najpopularniejszych aktorów światowego kina. W oryginalnej trylogii wciela się w postać Hana Solo.

Biografia

Studiował w Ripon College. Zrezygnował jednak z nauki na rzecz aktorstwa. Jego debiut filmowy to film “Dead Heat on a Merry-Go-Round “ z roku 1966. Niestety, później nie mógł sobie znaleźć roli, więc zajął się stolarstwem, zajęcie to kontynuuje do dziś, jako hobby. Lata 70 to okres niewielkich roli u Antonioniego, Lucasa, czy Coppoli, aż do czasu gdy w 1977 roku z Lucasem nakręcił Nową nadzieję, a następnie, 3 lata później, kontynuacje, Imperium Kontratakuje. Pomiędzy V, a VI epizodem, wraz z Lucasem pracował nad pierwszą częścią opowieści o losach Indiany Jonesa, wcielając się w tytułową postać. Te filmy, a także zakończenie sagi, w roku 1983 dały mu niesamowitą popularność. Potem, grywał w kilku filmach nawiązujących do Gwiezdnej Sagi, zagrał także, współpracując z Lucasem, w kolejnych 2 częściach przygód Indiany Jonesa. Grał też w wielu filmach sensacyjnych i thrillerach. Obecnie jest jednym z najpopularniejszych aktorów kina światowego.

Filmografia

Aktor

  • 2015: Gwiezdne Wojny - Epizod 7: Przebudzenie Mocy jako Han Solo
  • 2008: Indiana Jones i królestwo kryształowej czaszki jako Prof. Henry 'Indiana" Jones, Jr.
  • 2008: No True Glory: Battle for Fallujah
  • 2007: Manhunt jako Pułkownik Everton Conger
  • 2006: Firewall jako Jack Stanfield
  • 2006: Adrift
  • 2005: Star Wars: Feel the Force jako on sam
  • 2005: Gwiezdne Wojny. Stworzenia zainspirowane zwierzętami (Animal Icons Star Wars Creatures) jako on sam
  • 2004: Water to Wine jako Jethro , kierowca autobusu
  • 2004: Characters of 'Star Wars', The jako on sam
  • 2004: Empire of Dreams: The Story of the Star Wars Trilogy jako on sam
  • 2003: Wydział zabójstw, Hollywood (Hollywood Homicide) jako Joe Gavilan
  • 2003: Indiana Jones: Making the Trilogy jako on sam
  • 2002: K-19 (K-19: The Widowmaker) jako KPt. Aleksiej Wostrikow
  • 2002: AFI's 100 Years... 100 Passions jako on sam
  • 2001: Lost Worlds: Life in the Balance jako narrator (głos)
  • 2000: Co kryje prawda (What Lies Beneath) jako Norman
  • 1999: Młody Indiana Jones: Tajemnica bluesa (Adventures of young indiana jones: mystery of the blues, The) jako Indiana Jones (w 1950)
  • 1999: Stars of Star Wars: Interviews from the Cast jako on sam
  • 1999: Od Gwiezdnych Wojen do Gwiezdnych Wojen (From Star Wars to Star Wars: The Story of Industrial Light & Magic) jako on sam
  • 1999: 'Gwiezdne wojny' - jak realizowano (Unauthorized Star Wars Story, The) jako on sam
  • 1999: Zagubione serca (Random Hearts) jako Dutch Van Den Broeck
  • 1998: Making of 'American Graffiti', The jako on sam
  • 1998: Sześć dni, siedem nocy (Six Days Seven Nights) jako Quinn Harris
  • 1997: Zdrada (Devil's own, The) jako Tom O'Meara
  • 1997: Air Force One jako Prezydent James Marshall
  • 1995: Sto i jedna noc (Cent et une nuits, Les) jako On sam
  • 1995: Sabrina jako Linus Larrabee
  • 1994: Wiek kina (Century of Cinema, A) jako on sam
  • 1994: Jimmy Hollywood jako gra siebie
  • 1994: Stan zagrożenia (Clear and Present Danger) jako Jack Ryan
  • 1994: Mustang: Ukryte królestwo (Mustang: The Hidden Kingdom) jako (głos) narrator
  • 1993: Ścigany (Fugitive, The) jako Dr Richard Kimble
  • 1992-1993: Kroniki młodego Indiany Jonesa (Young Indiana Jones Chronicles, The) jako Indiana Jones w wieku 50 lat (1993)
  • 1992: Earth and the American Dream jako Narrator (głos)
  • 1992: Envers du décor: Portrait de Pierre Guffroy, L'
  • 1992: L'Envers du décor: Portrait de Pierre Guffroy
  • 1992: Czas patriotów (Patriot Games) jako Jack Ryan
  • 1991: Serca ciemności (Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse)
  • 1991: Odnaleźć siebie (Regarding Henry) jako Henry Turner
  • 1990: Uznany za niewinnego (Presumed Innocent) jako Rusty Sabich
  • 1989: Indiana Jones i ostatnia krucjata (Indiana Jones and the Last Crusade) jako Indiana Jones
  • 1988: Frantic jako Richard Walker
  • 1988: Pracująca dziewczyna (Working Girl) jako Jack Trainer
  • 1986: Wybrzeże Moskitów (Mosquito Coast, The) jako Allie Fox
  • 1985: Świadek (Witness) jako John Book
  • 1985: From Star Wars to Jedi: The Making of a Saga jako on sam
  • 1984: Indiana Jones i świątynia zagłady (Indiana Jones and the Temple of Doom) jako Indiana Jones
  • 1983: Gwiezdne Wojny - Epizod 6: Powrót Jedi (Star Wars - Episode VI: Return of the Jedi) jako Han Solo
  • 1982: Łowca androidów (Blade Runner) jako Rick Deckard
  • 1981: Making of 'Raiders of the Lost Ark', The jako on sam
  • 1981: Poszukiwacze zaginionej Arki (Raiders of the Lost Ark) jako Indiana Jones
  • 1980: Gwiezdne Wojny - Epizod 5: Imperium kontratakuje (Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back) jako Han Solo
  • 1979: Czas Apokalipsy (Apocalypse Now) jako Pułkownik Lucas
  • 1979: Hanover Street jako David Halloran
  • 1979: Frisco Kid (Frisco Kid, The) jako Tommy
  • 1979: Więcej amerykańskiego graffiti (More American Graffiti) jako Oficer Bob Falfa
  • 1978: Star Wars Holiday Special, The jako Han Solo
  • 1978: Komandosi z Navarony (Force 10 from Navarone) jako Mike Barnsby
  • 1977: Making of 'Star Wars', The jako on sam
  • 1977: Heroes jako Ken Boyd
  • 1977: Gwiezdne Wojny - Epizod 4: Nowa nadzieja (Star Wars) jako Han Solo
  • 1977: Opętani (Possessed, The) jako Paul Winjam
  • 1976: Dynasty jako Mark Blackwood
  • 1975: Judgment: The Court Martial of Lieutenant William Calley jako sędzia
  • 1974: Rozmowa (Conversation, The) jako Martin Stett, sekretarz dyrektora
  • 1973: Amerykańskie graffiti (American Graffiti) jako Bob Falfa
  • 1970: Uciekający punkt (Getting Straight) jako Jake
  • 1970: Intruders, The jako Carl
  • 1968: Journey to Shiloh jako Willie Bill Rearden
  • 1967: Czas zabijania (Time for Killing, A) jako Lieutenant Shaffer
  • 1967: Luv jako Bit Part
  • 1966: Spryciarz Ed (Dead Heat on a Merry-Go-Round) jako Bell Hop

Aktor (gościnnie)

  • 1999: Directors, The jako on sam
  • 1992-1993: Kroniki młodego Indiany Jonesa (Young Indiana Jones Chronicles, The) jako Indiana Jones w wieku 50 lat
  • 1972-1975: Kung Fu jako Harrison (1974)
  • 1969-1974: Love, American Style jako Roger Crane
  • 1967-1975: Ironside jako Tom Stowe
  • 1965-1974: F.B.I., The jako Glen Reverson
  • 1962-1971: Virginian, The jako Cullen Tindall (1967)
  • 1955-1975: Gunsmoke jako Print

Aktor (zdjęcia archiwalne):

  • 2005: Cinema mil jako on sam/Rusty Sabich
  • 2004: Retrosexual: The 80's jako ona sama
  • 1980: SPFX: The Empire Strikes Back jako Han Solo

Niewymieniony w czołówce:

  • 2001: R2-D2: Beneath the Dome jako on sam
  • 1995: American Film Institute Salute to Steven Spielberg, The jako on sam
  • 1984: Making of 'Indiana Jones and the Temple of Doom', The jako on sam
  • 1970: Zabriskie Point jako (epizod)

Nagrody

  • 2002: Nagroda honorowa Złoty Glob całokształt twórczości
  • 1998: Air Force One (nominacja) MTV Movie Award najlepsza scena walki
  • 1996: Sabrina (nominacja) Złoty Glob najlepszy aktor w komedii lub musicalu
  • 1996: Saturn za osiągnięcia życia
  • 1994: Ścigany (nominacja) Złoty Glob najlepszy aktor w dramacie
  • 1994: Ścigany MTV Movie Award najlepszy duet aktorski
  • 1994: Ścigany (nominacja) MTV Movie Award najlepsza rola męska
  • 1991: Indiana Jones i ostatnia krucjata (nominacja) Saturn najlepszy aktor
  • 1987: Wybrzeże Moskitów (nominacja) Złoty Glob najlepszy aktor w dramacie
  • 1986: Świadek (nominacja) Oscar najlepszy aktor
  • 1986: Świadek (nominacja) Złoty Glob najlepszy aktor w dramacie
  • 1986: Świadek (nominacja) BAFTA najlepszy aktor
  • 1985: Indiana Jones i świątynia zagłady (nominacja) Saturn najlepszy aktor
  • 1982: Poszukiwacze zaginionej arki Saturn najlepszy aktor

Ciekawostki

  • Swoją rolą prezydenta USA, Jamesa Marshalla w filmie "Air Force One" (1997), zajął pierwsze miejsce w rankingu na najlepszego filmowego prezydenta, opublikowanym przez amerykański magazyn "Maxim" w listopadzie 2004 roku.
  • Na planie rzadko korzysta z pomocy kaskaderów. W trakcie zdjęć do "Hollywood Homicide", podczas pościgu samochodowego, w kulminacyjnym momencie Josh Hartnett (który też nie korzysta z kaskaderów) stracił panowanie nad kierownicą i wóz z impetem uderzył w ścianę. Na szczęście obaj wyszli cało.
  • Harrison Ford i Calista Flockhart znaleźli się na 2 miejscu w rankingu tygodnika "In Touch Weekly" na najbardziej zaskakujące, a mimo to szczęśliwe pary w 2004 roku.
  • Odrzucił rolę doktora Granta w filmie "Park jurajski" (1993), którą ostatecznie zagrał Sam Neill.
  • Swój "firmowy uśmiech" - leciutko uniesiony prawy kącik ust - zawdzięcza wypadkowi samochodowemu sprzed 35 lat. Pamiątką po tamtym wydarzeniu jest właśnie feler mięśni twarzy, który uniemożliwia mu pełny uśmiech, kilka widocznych szram na podbródku i cztery porcelanowe przednie zęby.
  • W filmie "Air Force One" (1997) zastąpił Kevina Costnera.
  • Odrzucił rolę w filmie "Traffic".
  • Posiada własne 800-akrowe ranczo w Jackson Hole w stanie Wyoming.
  • Jego ojciec jest Irlandczykiem, a matka pół Rosjanką, pół żydówką.
  • W styczniu 2004 roku zajął piąte miejsce w rankingu "100 największych gwiazd kina" organizowanym przez angielską telewizję Channel 4.
  • Uczęszczał do bardzo konserwatywnej uczelni, z której został wyrzucony za odmowę ścięcia włosów.
  • W 2001 znalazł się na 3 miejscu w rankingu przeprowadzonym przez firmę Harris Interactive na największą gwiazdę filmową Ameryki.
  • Odrzucił rolę Elliota Nessa w filmie "Nietykalni" (1987), którą ostatecznie zagrał Kevin Costner.
  • 30 maja 2003 roku otrzymał gwiazdę w hollywoodzkiej alei gwiazd.
  • Jest jedynym aktorem, który w każdej z 4 ostatnich dekad wystąpił w kinowych hitach, które zdołały zarobić przynajmniej 100 mln$.
  • Został wybrany najseksowniejszym żyjącym mężczyzną magazynu "People" z 1998 r.
  • Zarekomendował Rivera Phoenixa do roli młodego Indiany Jonesa w filmie "Indiana Jones i Ostatnia Krucjata". Wcześniej Ford i Phoenix grali razem ojca i syna w "Wybrzeżu Moskitów".
  • Ma 185 cm wzrostu.
  • Znajduje się na 15 miejscu w rankingu 100 najseksowniejszych gwiazd filmowych w rankingu magazynu "Empire" z 1995r.
  • Aktor w 2004 roku, po rozwodzie z żoną Melissią Mathison, wypłacił jej 85 milionów dolarów.
  • Od 2001 roku znajduje się w Księdze Rekordów Guinessa. Jest najbogatszym aktorem na świecie.
  • W październiku 1997 roku zajął 1 miejsce w rankingu magazynu Empire na "100 największych gwiazd filmowych wszech czasów".
  • Według magazynu "People" z 1997 roku jest jedną z 50 najseksowniejszych osób na świecie.





Poczytaj o Gwiezdnych wojnach na Star Wars Extreme!