Zapraszamy na StarGamer.pl - wszystko o grach Star Wars!


George Lucas

Z Biblioteki Ossus, polskiej encyklopedii ''Gwiezdnych wojen''.
Skocz do: nawigacji, wyszukiwania
Obi Stub3.png
Być może w archiwach są braki.

Ten artykuł wymaga poszerzenia.


Prosimy, rozbuduj go, korzystając z zaleceń edycyjnych.

George Lucas.jpg
George Walton Lucas Jr.
Data urodzenia: 14 maja 1944
Miejsce urodzenia: Modesto, Kalifornia, USA
Narodowość: Amerykanin
Obywatelstwo: Amerykańskie
Kolor oczu: Brązowe
Kolor włosów: Siwe



George Lucas właściwie George Walton Lucas Jr. (ur. 14 maja 1944 w Modesto, Kalifornia), amerykański reżyser, producent i scenarzysta.

Jeden z najbardziej utalentowanych twórców kasowych filmów w Ameryce. Debiutem kinowym był antytotalitarny THX-1138, jednak popularność zyskał dzięki młodzieżowemu filmowi Amerykańskie Graffiti. Zasłynął stworzeniem popularnej serii Gwiezdne wojny, był także pomysłodawcą filmów i serialu o przygodach Indiany Jonesa. Lucas założył firmy Lucasfilm Ltd. (produkcja filmów), Industrial Light and Magic (efekty specjalne) oraz LucasArts (gry komputerowe).

Filmografia

Filmografia (reżyser)

Filmografia (scenarzysta)

  • 2008: Indiana Jones i królestwo kryształowej czaszki (Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull)
  • 2005: Gwiezdne wojny: część III - Zemsta Sithów (Star Wars: Episode III: Revenge of the Sith)
  • 2003: Gwiezdne wojny: Wojny klonów (Star Wars: Clone Wars)
  • 2002: Atak klonów (Star Wars - Episode II: Attack of the Clones)
  • 2001: R2-D2: Beneath the Dome
  • 1999: Mroczne widmo (Star Wars - Episode I: The Phantom Menace)
  • 1994: Zabójcze radio (RadioMurders)
  • 1989: Indiana Jones i ostatnia krucjata (Indiana Jones and the Last Crusade)
  • 1988: Willow
  • 1986: Kaczor Howard (Howard the Duck)
  • 1985: Bitwa o Endor (Ewoks: The Battle of Endor)
  • 1985: Droid's
  • 1984: Indiana Jones i świątynia zagłady (Indiana Jones and the Temple of Doom)
  • 1984: Przygoda wśród Ewoków (Ewok Adventure, The)
  • 1982: Gwiezdne wojny: część VI - Powrót Jedi (Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi)
  • 1981: Poszukiwacze zaginionej arki (Raiders of the Lost Ark)
  • 1980: Gwiezdne wojny: część V - Imperium kontratakuje (Star Wars: Episode V: The Empire Strikes Back)
  • 1978: Star wars holiday special, The
  • 1977: Gwiezdne wojny: część IV - Nowa Nadzieja (Star Wars: Episode IV - A New Hope)
  • 1973: Amerykańskie graffiti (American Graffiti)
  • 1971: THX 1138
  • 1970: THX 1138:4EB
  • 1967: Anyone Lived in a Pretty How Town
  • 1966: 1:42:08: A Man and His Car
  • 1966: Freiheit
  • 1966: Herbie
  • 1965: Look at Life

Filmografia (producent)

  • 2008: Indiana Jones i królestwo kryształowej czaszki (Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull)
  • 2003: Gwiezdne Wojny: Wojny Klonów (Star Wars: Clone Wars)
  • 1992-1993: Kroniki młodego Indiany Jonesa (Young Indiana Jones Chronicles, The)
  • 1988: Pradawny Ląd (Land Before Time, The)
  • 1980: Sobowtór (Kagemusha)

Filmografia (aktor)

  • 2005: Gwiezdne wojny: część III - Zemsta Sithów jako Baron Papanoida (pojedyncze ujęcie)
  • 2004: Tell Them Who You Are jako on sam
  • 2003: Indiana Jones: Making the Trilogy jako on sam
  • 2001: R2-D2: Beneath the Dome jako on sam
  • 1998: Making of 'American Graffiti', The jako on sam
  • 1997-2003: Ja się zastrzelę (Just Shoot Me) jako on sam (gościnnie)
  • 1995: Personal Journey with Martin Scorsese Through American Movies, A jako on sam
  • 1994 Gliniarz z Beverly Hills III (Beverly Hills Cop III) jako on sam
  • 1992: Magical World of Chuck Jones, The jako On sam
  • 1991: Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse jako on sam

Nagrody

Pierwotna wersja tego artykułu pochodzi z Wikipedii (zgodnie z licencją CC-BY-SA 3.0). Jej historię i autorów możesz obejrzeć pod tym adresem.




Podyskutuj o Gwiezdnych wojnach na forum Ossusa!