Zapraszamy na kanał Biblioteki Ossus na YouTube!


Mirosław Zbrojewicz

Z Biblioteki Ossus, polskiej encyklopedii ''Gwiezdnych wojen''.
Skocz do: nawigacji, wyszukiwania
Mirosław Zbrojewicz

Mirosław Zbrojewicz to polski aktor, znany polskim fanom Gwiezdnych wojen z dubbingu postaci Lorda Vadera i Saesee'go Tiina w Zemście Sithów.

Występował w teatrach: Lubuskim w Zielonej Górze (1981-1982), Pracowni w Warszawie (1983-1992), Powszechnym w Radomiu (1991), Szwedzka 2/4 w Warszawie (1993-1994), Rozmaitości w Warszawie (1994-2001), 77 w Łodzi (1997), Studio w Warszawie (od 2003). W 1981 ukończył studia na Państwowej Wyższej Szkole Teatralnej w Warszawie. Jego debiut teatralny nastąpił 14 czerwca 1981, kiedy wystąpił w roli Sukiennika w Mistrzu Piotrze Pathelinie (w reżyserii Wojciecha Maryańskiego) na scenie Lubuskiego Teatru w Zielonej Górze.

Filmografia

  • 2009: Komisarz Blond i wszystko jasne jako Amerykański generał
  • 2008: Lekcje pana Kuki jako Arnold
  • 2008: Latający Cyprian jako Karczmarz
  • 2007: Fałszerze - powrót Sfory jako Walas
  • 2006: Dublerzy jako "Wiesiek"
  • 2006: Palimpsest jako Bury
  • 2005: Rozdroże Café] jako Gerard
  • 2003: Warszawa
  • 2002: E=mc² jako "Śledź"
  • 2002: Sfora jako inspektor Walas
  • 2002: As
  • 2002: Rób swoje, ryzyko jest twoje jako Mielona
  • 2001: Wiedźmin jako Sorel
  • 2000: Chłopaki nie płaczą jako Grucha
  • 1997: Kiler jako agent UOP
  • 1997: Brat naszego Boga jako żebrak
  • 1995: Ekstradycja
  • 1994: Psy II: Ostatnia krew
  • 1994: Szczur
  • 1994: Miasto prywatne jako "Kaczor"
  • 1992: Enak
  • 1991: Cynga
  • 1991: Dziecko szczęścia
  • 1991: Głos
  • 1991: Panny i wdowy
  • 1989: Ostatni dzwonek

Polski dubbing

  • 2009: Góra Czarownic − Carson
  • 2008: Wyprawa na Księżyc 3D − Yegor
  • 2008: Opowieści z Narnii: Książę Kaspian − Gromojar
  • 2008: Speed Racer − Racer
  • 2008: Horton słyszy Ktosia − Vlad
  • 2007: Lucky Luke na Dzikim Zachodzie − Ugly Barrow
  • 2007: Chowder − Kasztan (odc. 11a)
  • 2007: W pułapce czasu
  • 2007: Ben 10: Tajemnica Omnitrixa – Tetrax (pierwsza i druga część)
  • 2007: Zaczarowana
  • 2007: Pada Shrek − Wilk
  • 2007: Ratatuj − Git
  • 2007: Shrek Trzeci − Wilk
  • 2006-2007: Młodzi mistrzowie Shaolin − Shiwang Pei
  • 2006: Krowy na wypasie − Ben
  • 2006: Gothic III −
    • Gorn,
    • Innos
  • 2006: Wymiennicy − Dick
  • 2006: I Ty możesz zostać bohaterem − Babe Ruth
  • 2006: Alex Rider: Misja Stormbreaker − Darrius Sayle
  • 2006: Pajęczyna Charlotty – Koń Ike
  • 2005-2008: Johnny Test – jeden z agentów
  • 2005-2007: Podwójne Życie Jagody Lee
    • William (odc. Poznajcie rodzica),
    • Złosiej (odc. Proste jak lewy prosty)
  • 2005: Awatar: Legenda Aanga − Komandor Zhao
  • 2005: Opowieści z Narnii: Lew, Czarownica i stara szafa − Centaur
  • 2005: Gwiezdne wojny: część III – Zemsta Sithów – Lord Darth Vader / Saesee Tiin
  • 2005: Roboty − Diesel
  • 2004-2006: Brenda i pan Whiskers
    • Pan Cantourius,
    • Jeden z gangu luzaków (odc. 23),
    • Wolfik
  • 2004: Shrek 2 – Wilk
  • 2004: Lemony Snicket: Seria niefortunnych zdarzeń − Feris
  • 2003-2004: Megas XLR
    • Grrkek – Niszczyciel Planet (odc. 7),
    • Ender (odc. 9),
    • Skalgar (odc. 24)
  • 2003: Mali agenci 3D: Trójwymiarowy odjazd
  • 2003: Gothic II: Noc Kruka -
    • Esteban,
    • Martin,
    • Patrick,
    • Finn
  • 2003: Warcraft III: The Frozen Throne - Anub,arak, Admirał Prroudmoore
  • 2003: Nawiedzony dwór – Spiker
  • 2003: Opowieść o Zbawicielu − Poncjusz Piłat
  • 2003: Gdzie jest Nemo?
  • 2002: Mali agenci 2: Wyspa marzeń
  • 2002: Gothic II -
    • Rangar
  • 2002: 8. Mila
  • 2002-2005: Co nowego u Scooby'ego?
  • 2001: Zakochany kundel II: Przygody Chapsa − Buster
  • 2001-2006: Liga Sprawiedliwych – Zielona Latarnia
  • 2001-2004: Samuraj Jack
    • Smok (odc. 21),
    • Przywódca łowców Imakandi (odc. 22)
  • 2001-2003: Strażnicy czasu – Winston Churchill (odc. 10a)
  • 2001: Shrek − Wielki Zły Wilk
  • 2001: Gothic
  • 1999-2000: Digimon − Motimon / Tentomon / Kabutarimon / MegaKabutarimon
  • 1999: SpongeBob Kanciastoporty − Pan Krab
  • 1999: Król sokołów − Ojciec
  • 1999: Asterix i Obelix kontra Cezar – Kajus Pięknus
  • 1997: Koty nie tańczą
  • 1996-1997: Incredible Hulk – Dr Walter Lankowski (odc. 6)
  • 1995-2002: Timon i Pumba – Facet z jeziora
  • 1995-1997: Co za kreskówka!
  • 1995-1996: Maska
    • Obcy,
    • Jet,
    • Cyberglina,
    • Loney (niektóre odcinki),
    • Wirus,
    • Tex Cluber
  • 1994-1998: Spider-man – Quentin Beck / Mysterio
  • 1994: Scooby Doo i baśnie z tysiąca i jednej nocy
  • 1993-1995: Dwa głupie psy
  • 1993: Podróż do serca świata
  • 1992: W 80 marzeń dookoła świata
  • 1991: Przygody Syrenki – Anzelm
  • 1990: Piotruś Pan i piraci – Mullins
  • 1988: Oliver i spółka − Einstein
  • 1987: Kocia ferajna w Beverly Hills
  • 1986: Amerykańska opowieść
  • 1976-1978: Scooby Doo
  • 1972-1973: Nowy Scooby Doo
  • 1968-1969: Odlotowe wyścigi

Dubbing w Gwiezdnych wojnach

Źródła

Część tego artykułu pochodzi z polskiej Wikipedii (zgodnie z licencją GFDL). Jej historię i autorów możesz obejrzeć pod http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Miros%C5%82aw_Zbrojewicz&action=history tym adresem]





Poczytaj o Gwiezdnych wojnach na Star Wars Extreme!