Zapraszamy na kanał Biblioteki Ossus na YouTube!


Ryszard Nawrocki

Z Biblioteki Ossus, polskiej encyklopedii ''Gwiezdnych wojen''.
Skocz do: nawigacji, wyszukiwania

Ryszard Nawrocki (ur. 7 marca 1940 r. w Toruniu zm. 25 kwietnia 2011 r. w Żyrardowie) – jeden z najbardziej znanych i najchętniej angażowanych polskich aktorów dubbingowych. Od czterdziestu lat znany dzieciom jako Królik z Kubusia Puchatka, prosiaczek Porky z Looney Tunes, Asterix lub papuga Jago z filmów o Aladynie. Jest również aktorem teatralnym (m.in. w Zielonej Gęsi K. I. Gałczyńskiego - Teatr Polski, Warszawa).

Polski dubbing

  • 2011: Gwiezdne wojny VI: Powrót Jedi – Imperator Palpatine
  • 2011: Gwiezdne wojny V: Imperium kontratakuje – Imperator Palpatine
  • 2010: Harry Potter i Insygnia Śmierci: część I – Aberforth Dumbledore
  • 2010: Heavy Rain – sprzedawca biletów
  • 2010: Więźniowie wyobraźni – Pan Zając
  • 2009: Dragon Age: Początek - sprzedawca kryształów w Orzamarze
  • 2008: Gothic 3: Zmierzch Bogów
  • 2007: George prosto z drzewa –
    • Szaman,
    • Wiesiek (odc. 4a),
    • Jeden z pilotów samolotu (odc. 6a),
    • Wielki Mistrz Wolny od wszy (odc. 10a),
    • "Wąż" − Koczkodan (odc. 13a),
    • Robaczek (odc. 13a),
    • Różne głosy
  • 2007: Złoty kompas
  • 2007: Moi przyjaciele - Tygrys i Kubuś – Królik
  • 2006: Kacper: Szkoła postrachu - Stretch
  • 2006: Klasa 3000
  • 2006: Bambi II – Sowa
  • 2006: Monster Warriors
  • 2005: Karol do kwadratu – Algendorn Agar
  • 2005: Zemsta SithówImperator Palpatine
  • 2005: Czerwony traktorek
  • 2005: Kubuś i Hefalumpy – Królik
  • 2005: Jan Paweł II: Nie lękajcie się – Kardynał Wyszyński
  • 2004: Kaczor Dodgers – Kadet
  • 2004: Dom dla zmyślonych przyjaciół pani Foster – Pan Zając
  • 2004: Baśniowy Świat 6 – Profesor von Drake
  • 2003: Wojny klonów (serial rysunkowy) - Palpatine
  • 2003: 101 Dalmatyńczyków II: Londyńska Przygoda – Nochal
  • 2003: Prosiaczek i przyjaciele – Królik
  • 2003: Maleństwo i przyjaciele – Królik
  • 2003: Power Rangers Ninja Storm – Vexacus
  • 2003-2005: Gwiezdne wojny: Wojny klonów – Imperator Palpatine
  • 2003: Looney Tunes znowu w akcji – Porky
  • 2002-2003: Psie serce – Głos psa
  • 2002: Atak klonów – Palpatine
  • 2002: Asterix i Obelix: Misja Kleopatra – Panoramix
  • 2001: Zakochany kundel II: Przygody Chapsa – Sparky
  • 2001: Atlantyda - Zaginiony ląd
  • 2001-2004: Samuraj Jack – szef gangu, do którego wstąpił Jack, by znaleźć Aku
  • 2001-2004: Medabots – Doktor Aki
  • 2001-2002: Cafe Myszka - Jago
  • 2000: Wampirek
  • 2000: Spotkanie z Jezusem (wersja kinowa)
  • 2000: Tygrys i przyjaciele – Królik
  • 2000: Odwrócona góra albo film pod strasznym tytułem – Latar
  • 1999: Muppety z kosmosu
  • 1999: Mroczne widmo - Palpatine
  • 1999: Asterix i Obelix kontra Cezar – Panoramix
  • 1998-1999: Nowe przygody rodziny Addamsów – Pa
  • 1998-1999: Zły pies
  • 1998: Dawno temu w trawie – Pan Grunt
  • 1998: Księżniczka łabędzi: Skarb czarnoksiężnika – Rogers
  • 1998: Scooby Doo na Wyspie Zombie
  • 1998: Rodzina Addamsów: Zjazd rodzinny
  • 1998: Pippi - Naukowiec/Listonosz
  • 1997: Piękna i Bestia: Zaczarowane Święta – Trybik
  • 1997: Świat królika Piotrusia i jego przyjaciół
  • 1997: Batman i Robin
  • 1997-1998: Przygody Olivera Twista
  • 1996: Atlantis: The Lost Tales – Kreon
  • 1996-2003: Laboratorium Dextera –
    • Wuj Sam, wuj Chluby Narodu
    • Ratman
  • 1996-1997: Kacza paczka
  • 1996: Kosmiczny mecz – Porky
  • 1996: Atomówki – Felerne mięso
  • 1996-1997: Prawdziwe przygody Jonny'ego Questa – Doktor Benton Quest
  • 1996: Miki Mol i Straszne Płaszczydło – Arcykąsek
  • 1996: Aladyn i król złodziei – Iago
  • 1996: 101 Dalmatyńczyków - Nochal
  • 1995: Pocahontas – Kekata
  • 1995: Głupi i głupszy
  • 1994-1998: Spider-man – Omar Mosley
  • 1994-1996: Fantastyczna Czwórka
  • 1994-1995: Aladyn – Jago
  • 1994: Królestwo Zielonej Polany
  • 1994: Strażnik pierwszej damy - Earl
  • 1994: Księżniczka Łabędzi – Lord Rogers
  • 1994: Patrol Jin Jina – Doktor Maniak
  • 1994: Aladyn: Powrót Dżafara – Iago
  • 1993: Huckleberry Finn
  • 1993: Przygody Speeda Błyskawicy – Pops, ojciec tytułowego bohatera
  • 1993: Podróż do serca świata
  • 1993: Przygody Myszki Miki i Kaczora Donalda
  • 1993: Dennis Rozrabiaka
  • 1992-2002: Shin-chan
  • 1992-1997: X-Men –
    • Cable, podróżnik w czasie zwalczający Apokalipsa (niektóre odcinki wraz z Włodzimierzem Bednarskim)
    • Forge
  • 1992-1995: Prawdziwe przygody profesora Thompsona
  • 1992-1994: Mała Syrenka – mewa, z którą Ariel kłóciła się o złoty puchar
  • 1992: Nowe podróże Guliwera – Doktor Flim
  • 1992: Aladyn – Iago
  • 1992: Tom i Jerry: Wielka ucieczka – Lizus
  • 1992: Film pod strasznym tytułem
  • 1992: W 80 marzeń dookoła świata
  • 1991-1992: Dzielny Agent Kaczor –
    • przestępca, który wystawił listę agentów S.Z.A. na licytację
    • przełożony Amonii Pruchno
  • 1991: Czarnoksiężnik z Krainy Oz – Czarnoksiężnik
  • 1991: Piękna i Bestia – Trybik
  • 1991: Benjamin Blumchen - Kierownik/Kapelusznik
  • 1990-1994: Super Baloo – kanclerz Deptak
  • 1990-1993: Zwariowane Melodie - Prosiaczek Porky
  • 1990: Filiputki
  • 1990: Pinokio – Geppetto (w japońskiej wersji serialu)
  • 1990: Piotruś Pan i piraci – Ratatat
  • 1989: Wielka bitwa Asteriksa – Asterix
  • 1989: Mała Syrenka – Blagier
  • 1989: Wszystkie psy idą do nieba
  • 1989-1992: Chip i Dale Brygada RR – Profesor Norton Nimnul
  • 1988-1991: Nowe przygody Kubusia Puchatka – Królik
  • 1988: Judy Jetson i Rockersi – George Jetson
  • 1987: Jetsonowie spotykają Flintstonów – George Jetson
  • 1987: Kocia ferajna w Beverly Hills – Oficer Dybek
  • 1987: Wielka ucieczka Misia Yogi – Strażnik Smith
  • 1987-1990: Kacze opowieści (stara wersja dubbingowana) –
    • Król Karzełków (7)
    • Karol Bufon III (18)
    • Psychiatra Śmigacza (33)
    • Rybokot, wuj Sknerusa w młodości (38)
    • Doktor von Gejzer (46)
    • prokurator na procesie Sknerusa (64)prezes Klubu Miliarderów, druga z kolei wersja dubbingu (37, 45)
  • 1987-1990: Kacze opowieści (nowa wersja dubbingowana) – o prezes Klubu Eksploratorów (45)
  • 1987: Scooby Doo i Bracia Boo
  • 1986-1988: Dennis Rozrabiaka
  • 1986: Asterix w Brytanii – Asterix
  • 1985-1988: M.A.S.K. – Robek
  • 1985: 13 demonów Scooby Doo
  • 1985: Asterix kontra Cezar – Asterix
  • 1983: Kaczor Daffy: Fantastyczna Wyspa
  • 1982: Królik Bugs: 1001 króliczych opowiastek - Prosiak Porky
  • 1980: Pierwsza wigilia Misia Yogi - Strażnik Smith
  • 1979: Scooby Doo podbija Hollywood
  • 1977-1980: Kapitan Grotman i Aniołkolatki
  • 1977: Przygody Kubusia Puchatka – Królik
  • 1976: Dwanaście prac Asteriksa – Asterix
  • 1974: Kubuś Puchatek i rozbrykany Tygrys – Królik
  • 1972-1973: Nowy Scooby Doo
  • 1972: Arka Yogiego – Noe
  • 1969-1970: Scooby Doo, gdzie jesteś? - doktor Jeckyl
  • 1968: Asterix i Kleopatra – Asterix
  • 1968: Wiatrodzień Kubusia Puchatka – Królik
  • 1967: Asterix Gall – Asterix
  • 1966: Kubuś Puchatek i miododajne drzewo – Królik
  • 1964: Miś Yogi: Jak się macie – Misia znacie? - Strażnik Smith
  • 1962-1988: Jetsonowie – George Jetson
  • 1961-1962: Kocia ferajna – Oficer Dybek
  • 1961: 101 Dalmatyńczyków – Nochal
  • 1959: Śpiąca królewna – Hektor
  • 1958: Miś Yogi – Strażnik Smith
  • 1942: Bambi – Sowa

Filmografia

  • 2006: Mrok – Ojciec Jolki
  • 1995: Uczeń diabła – Stryj William
  • 1989: Stan strachu – Aktor
  • 1988-1991: Pogranicze w ogniu – Oficer gdańskiej policji prowadzący zbrojownię
  • 1988-1991: W labiryncie – Policjant prowadzący śledztwo w sprawie Igora
  • 1978: Życie na gorąco – Emil Meran, mąż Marty Feining
  • 1974: Wiosna panie sierżancie – malarz Gienek
  • 1974-1977: Czterdziestolatek – Rezerwista, współpasażer w przedziale Stefana z armeńskim koniakiem
  • 1968: Przygoda z piosenką – kompozytor Waldemar
Ossus mini.png To jest tylko zalążek artykułu. Jeśli możesz, rozbuduj go.





Poczytaj o Gwiezdnych wojnach na Star Wars Extreme!