Zapraszamy na kanał Biblioteki Ossus na YouTube!


Samuel L. Jackson

Z Biblioteki Ossus, polskiej encyklopedii ''Gwiezdnych wojen''.
Skocz do: nawigacji, wyszukiwania
Samuel L. Jackson

Samuel L. Jackson (ur. 21 grudnia 1948 w Waszyngtonie), amerykański aktor i producent filmowy. Będąc dzieckiem wychował się w Chatanooga w Tennessee. W czasie studiów architektury w Morehouse College w Atlancie zgłosił się na przesłuchania do musicalu wystawianego na uczelni. Poszło mu tak dobrze, że zmienił kierunek studiów na aktorstwo. W 1972 roku przeniósł się do Nowego Jorku, gdzie dostał pracę w programie Bill Cosby Show. Zanim pojawił się na ekranach pracował z Negro Ensemble Company i NY Shakespeare Festival, pojawiał się również na Broadwayu. Potem grał w teatrach, gdzie w 1988 roku rozpoczął współpracę z reżyserem Spikem Lee od którego otrzymał role w filmach: Szkolne oszołomienie, Rób co należy, Czarny blues czy Jungle Fever.

Gwiezdne wojny

Samuel L. Jackson zagrał we wszystkich trzech filmach należących do tzw. Nowej Trylogii. W tych filmach zagrał mistrza Jedi Mace Windu. W filmie animowanym The Clone Wars podłożył głos pod Mace'a Windu.

Filmografia

  • 2007 - 1408 jako Gerald Olin
  • 2007 - Afro Samurai jako tytułowy Afro (głos)
  • 2006 - Jęk czarnego węża jako Lazarus
  • 2006 - Freedomland jako Lorenzo Council
  • 2006 - Węże w samolocie jako Nelville Flynn
  • 2005 - Zemsta Sithów jako mistrz Jedi Mace Windu
  • 2005 - XXX2: Następny poziom jako Agent Augustus Gibbons
  • 2005 - Trener jako Trener Ken Carter
  • 2004 - Kill Bill Vol. 2 jako Organista
  • 2004 - Amnezja jako John Mills
  • 2004 - Iniemamocni jako Mrożon (głos)
  • 2004 - Grand Theft Auto: San Andreas jako Oficer Frank Tenpenny (głos)
  • 2004 - Country of My Skull jako Langston Whitfield
  • 2003 - Sekcja 8. jako Sierżant Nathan West
  • 2003 - 'S.W.A.T. Jednostka specjalna jako Porucznik Dan 'Hondo' Harrelson
  • 2002 - Sztuki walki jako Narrator
  • 2002 - Atak klonów jako mistrz Jedi Mace Windu
  • 2002 - xXx jako Gibbons
  • 2002 - Zakładnik jako Jack Friar
  • 2001 - Tajemnicza zbrodnia jako Romulus Ledbetter
  • 2001 - Zmiana pasa jako Doyle Gibson
  • 2001 - Formuła jako Elmo McElroy
  • 2000 - Niezniszczalny jako Elijah Price
  • 2000 - Shaft jako John Shaft
  • 2000 - Regulamin zabijania jako Pułkownik Terry L. Childers
  • 1999 - Mroczne widmo jako mistrz Jedi Mace Windu
  • 1999 - Piekielna głębia jako Russell Franklin
  • 1998 - Kula jako Harry Adams
  • 1998 - Negocjator jako Danny Roman
  • 1997 - Jackie Brown jako Ordell Robbie
  • 1997 - Paragraf 187 jako Trevor Garfield
  • 1996 - Czas zabijania jako Carl Lee Hailey
  • 1996 - Długi pocałunek na dobranoc jako Mitch Henessey
  • 1995 - Szklana pułapka 3 jako Zeus Carver
  • 1995 - Pocałunek śmierci jako Calvin
  • 1995 - Dwie matki jako Kadar Lewis
  • 1994 - Pulp Fiction jako Jules Winnfield
  • 1993 - Jurassic Park jako Ray Arnold
  • 1993 - Prawdziwy romans jako Big Don
  • 1992 - Czas patriotów jako Robby
  • 1992 - Białe piaski jako Greg Meeker
  • 1991 - Malaria jako Gator Purify
  • 1990 - Mo' Better Blues jako Madlock
  • 1990 - Chłopcy z ferajny jako Stacks Edwards
  • 1989 - Morze miłości jako Kryminalista
  • 1988 - Książę w Nowym Jorku jako Hold-Up Man
Pierwotna wersja tego artykułu pochodzi z Wikipedii (zgodnie z licencją CC-BY-SA 3.0). Jej historię i autorów możesz obejrzeć pod tym adresem.





Poczytaj o Gwiezdnych wojnach na Star Wars Extreme!