Zapraszamy na kanał Biblioteki Ossus na YouTube!


Hayden Christensen

Z Biblioteki Ossus, polskiej encyklopedii ''Gwiezdnych wojen''.
Skocz do: nawigacji, wyszukiwania
Hayden Christensen.jpg
Hayden Christensen
Data urodzenia: 19 kwietnia 1981
Miejsce urodzenia: Vancouver, Kanada
Narodowość: Kanadyjczyk
Obywatelstwo: Kanadyjskie
Wzrost: 187 cm
Kolor oczu: Niebieskie
Kolor włosów: Blond



Hayden Sterling Christensen (podpisywany także jako Hayden Christiansen) to urodzony 19 kwietnia 1981 r. w Vancouver, w Kanadzie, aktor najbardziej znany z roli Anakina Skywalkera w Ataku klonów i Zemście Sithów.

Hayden ma troje rodzeństwa. Dwie siostry - Kaylen i Hesję oraz brata imieniem Tove. Jego pochodzenie jest mieszane, Jego ojciec, programista komputerowy, David Christensen jest pół-Duńczykiem, pół-Anglikiem, a jego matka, Alie Nelson - pół-Szwedką, pół-Włoszką.

Kariera filmowa Haydena to na początku przede wszystkim niewielkie role w serialach telewizyjnych i filmach kinowych. Należy tutaj wymienić przede wszystkim Strike!, The Virgin Suicides. Jego większa rola telewizyjna, to rola Scotta Barringera w znanym, również w Polsce serialu Szkoła przetrwania (Higher Ground). Po roli w Ataku klonów, Hayden wystąpił w filmie Shattered Glass i zagrał tam główną rolę.

Filmografia

  • 2008: Jumper jako Davey
  • 2007: Less Than Kind jako Gibson
  • 2007: Dekameron (Virgin Territory) jako Lorenzo
  • 2007: Awake jako Clay
  • 2007: Poker Nights jako Stan Jeter
  • 2007: Crash Bandits jako Jack McBride
  • 2006: Factory Girl jako Bob Dylan
  • 2006: Penelope
  • 2006: Other Side of Simple, The
  • 2005: Gwiezdne wojny. Moc jest z tobą (Star Wars: Feel the Force) jako on sam
  • 2005: Gwiezdne wojny - Epizod 3: Zemsta Sithów (Star Wars: Episode III: Revenge of the Sith) jako Anakin Skywalker
  • 2003: Pierwsza strona (Shattered Glass) jako Stephen Glass
  • 2002: Gwiezdne wojny - Epizod 2: Atak Klonów (Star Wars - Episode 2: Attack of the Clones) jako Anakin Skywalker
  • 2001: Życie jak dom (Life as a House) jako Sam
  • 2000: W amarantowej matni (Trapped in a Purple Haze) jako Orin Krieg
  • 2000: Szkoła Przetrwania (Higher Ground) jako Scott Baringer
  • 1999-2000: Czy boisz się ciemności? (Are You Afraid of the Dark?) jako Kirk
  • 1999: Swobodny lot (Free Fall) jako Patrick
  • 1999: Przekleństwa niewinności (Virgin Suicides, The) jako Jake Hill Conley
  • 1998: Córy amerykańskich Ravioli (Strike!) jako chłopak z randki Tinki
  • 1996: Głęboka miłość (No Greater Love) jako Teddy Winfield
  • 1995: W paszczy szaleństwa (In the Mouth of Madness) jako Gazeciarz
  • 1995: Harrison Bergeron (Love and Betrayal: The Mia Farrow Story) jako Fletcher #2
  • 1995: Street Law jako Młody John Ryan
  • 1995: Harrison Bergeron jako Eric
  • 1993-1994: Family Passions jako Skip McDeere (1993)

aktorzy (gościnnie):

  • 2001-2004: Rank jako on sam
  • 1998-2001: Real Kids, Real Adventures jako Eli Goodner
  • 1998: Comme au cinéma jako on sam
  • 1995-1998: Gęsia skórka (Goosebumps) jako Zane
  • 1992-1996: Nocny łowca (Forever Knight) jako Andre

aktorzy (zdjęcia archiwalne):

  • 2005: Cinema mil jako on sam

niewymienieni w czołówce: 2001: R2-D2: Beneath the Dome jako on sam

Ciekawostki

Anakin w Powrocie Jedi.
  • Hayden jest jedynym aktorem, który zagrał Anakina Skywalkera (nie Dartha Vadera) w więcej niż jednym filmie. W Mrocznym widmie w Anakina wcielił się Jake Lloyd, a w Powrocie Jedi - Sebastian Shaw (w wersji DVD z 2004 roku Hayden także cyfrowo został dodany do Powrotu Jedi).
  • Hayden jest także jedynym aktorem, który zagrał Anakina i "jego złe alter ego" - Vadera w jednym filmie.
  • Jeden z filmów w którym pojawił się Hayden (The Virgin Suicides) był reżyserowany przez Sofię Coppolę.
  • Hayden pokonał wielu kandydatów do roli Anakina takich jak Leonardo DiCaprio, Jonathan Jackson i ponad 400 innych kandydatów.
  • Hayden znajduje się na kilku listach najseksowniejszych aktorów, czy najseksowniejszych nastolatków organizowanych przez różne czasopisma.
  • Hayden jest czasem przezywany "Den".
  • Hayden jako jedyny aktor grający Jedi nie mógł sobie wybrać miecza świetlnego. W Epizodzie II jego miecz miał przypominać ten należący do Dartha Vadera, w Epizodzie III z kolei - musiał przypominać ten, który w Nowej nadziei Obi-Wan Kenobi podaruje Lukowi.

Nagrody

  • 2006: Gwiezdne wojny - Epizod 3: Zemsta Sithów (nominacja) Saturn najlepszy aktor
  • 2006: Gwiezdne wojny - Epizod 3: Zemsta Sithów Złota Malina najgorszy aktor drugoplanowy
  • 2006: Gwiezdne wojny - Epizod 3: Zemsta Sithów (nominacja) MTV Movie Award najlepszy czarny charakter
  • 2006: Gwiezdne wojny - Epizod 3: Zemsta Sithów MTV Movie Award najlepszy czarny charakter
  • 2006: Gwiezdne wojny - Epizod 3: Zemsta Sithów (nominacja) MTV Movie Award najlepsza scena walki
  • 2005: Gwiezdne wojny - Epizod 3: Zemsta Sithów (nominacja) Nagroda Młodych najlepszy aktor
  • 2005: Gwiezdne wojny - Epizod 3: Zemsta Sithów (nominacja) Nagroda Młodych najlepszy czarny charakter
  • 2003: Gwiezdne wojny - Epizod 2: Atak Klonów Złota Malina
  • 2003: Gwiezdne wojny - Epizod 2: Atak Klonów (nominacja) Saturn najlepszy aktor
  • 2003: Gwiezdne wojny - Epizod 2: Atak Klonów (nominacja) Złota Malina najgorszy aktor drugoplanowy
  • 2002: Życie jak dom (nominacja) Złoty Glob najlepszy aktor drugoplanowy
  • 2002: Gwiezdne wojny - Epizod 2: Atak Klonów (nominacja) Nagroda Młodych najlepsza rola męska w dramacie

Linki zewnętrzne






Poczytaj o Gwiezdnych wojnach na Star Wars Extreme!